GENLEŞME TANKI PERİYODİK KONTROLÜ

Genleşme tankları yaygın olarak sıcak su kazanlarına entegre ekipmandır. Su sıcaklığının yükselmesiyle birlikte genleşen su genleşme tankında depolanır. Tankta ön basınç sistemi sayesinde sistem basıncı dengelenme yaparak aşırı basıncı önler. Yapısal olarak hidrofor ile benzer yapıları vardır.

Periyodik Kontrol, iş ekipmanının doğru kurulduğu ve güvenli çalıştığına ilişkin yapılan test, deney, ölçüm ve kontrol faaliyetidir. Genleşme tankı periyodik kontrolü, ilk kurulumundan önce bakım onarım sonrası, yer değiştirme gibi durumlarda mevzuatta belirtilen sürelerde tekrar kontrolü yapılmalıdır. İş Ekipmanlarının Sağlık ve Güvenlik Yönetmeliği ile 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamındaki bütün işyerinde periyodik kontrol yapılması zorunlu hale getirilmiştir.

İŞ EKİPMANLARI KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ

İlgili Yasal Mevzuat, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince; genleşme tanklarının her yıl yetkili kişilerce muayene edilmeli ve güvenle çalıştığını gösteren belge düzenlenerek kayıt altına alınmaldır.

Periyodik kontrollerin, İş Ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği uyulması gereken asgari şartları açıkça belirtmektedir. Bahsi geçen mevzuat gereği bu yönetmelik, kısaca iş ekipmanı olarak ifade edilen bir işin yapılması sırasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatın yine aynı yönetmelikte öngörülen belirli aralıklarda uygun yöntemlerle, yetkili kişilerce deney ve test faaliyetlerinin yapılmasını, sonuçlarını ise kayıt altında tutulmasını ifade eder.

Mevzuatın tamamını görmek için tıklayın

GENLEŞME TANKI PERİYODİK KONTROLÜ NE SIKLIKLA YAPILIR? SÜRESİ VAR MIDIR?

Aktif olarak kullanılan genleşme tankının kullanım koşullarına bağlı olarak düzenli birtakım kontrollerinin yapılması gereklidir. İlgili mevzuat 6331 sayılı İş kanunu çerçevesinde aksi belirtilmediği sürece her yıl en az 1 defa olmak koşulu ile yapılması zorunludur.

GENLEŞME TANKI PERİYODİK KONTROLÜNÜ KİMLER YAPAR?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerleri periyodik kontrolleri yapmaya yetkilidir.

Bunun için Türkak Akreditasyonu bulunan kuruluşlar standartlar dâhilinde kontroller yapmaktadırlar. Bu kontroller sırasında varsa uygunsuzluklar belirlenerek eksiklerin en hızlı şekilde tamamlanması, mal ve can güvenliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Genleşme tankının kontrolü yapıldıktan sonra, eksiklerin giderilmesine takiben tekrardan Periyodik kontrol yapan firmalar ek kontrol yaparak tüm ekipmanı yeniden gözden geçirir.

GENLEŞME TANKI PERİYODİK KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Basınçlı kap statüsünde olan genleşme tankları da 0,5 bar üzeri basınca sahip olduklarından dolayı basınçlı kap olarak kabul edilir ve genleşme tankı olarak periyodik kontrol ve muayenesinin gerçekleştirilmesi zaruriyeti doğmaktadır. Genleşme tanklarının periyodik kontrolleri periyodu ise yönetmelikte belirtildiği gibi geç yılda 1 kez yapılmaktadır. Bakanlık kapsamlı K seri numaralıyla periyodik kontrolleri yapmaya yetkili kişiler tarafından yapılmalıdır.

GENLEŞME TANKI PERİYODİK KONTROLÜNÜ YAPTIRMAMANIN CEZASI NEDİR?

6331 Sayılı İSG Kanunu’nun 10. Maddesinin 4. Fırkası’na göre;

“Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmama”nın 2020 yılı para cezaları, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Buna göre, genleşme tankı periyodik kontrollerini yaptırmamanın cezası;

10’dan Az Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
4.395 TL
5.274 TL

10-49 Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
5.274 TL
7.032 TL

50+ Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
5.274 TL
7.032 TL
10.548 TL

PROSAFETY, İSGÜM YETKİ BELGELİ VE TÜRKAK ONAYLI PERİYODİK KONTROL FİRMASIDIR.

TEKLİF TALEP FORMU

Bir kaç saat içerisinde tekliniz hazır.

BİZE ULAŞIN

Aşağıdaki bilgilerle bize kolayca ulaşabilirsiniz.

0212 211 09 10

Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok, No:10, AA/206, Esenler / İstanbul