ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜ

İşyeri Elektrik ve Topraklama Tesisatının eksik veya hatalı bulunduğu zayıf kısımlar incelenerek kayıt altına alınır ve ileride işyerinde yaşanabilecek elektrik tesisatı ve topraklama tesisatından kaynaklı arızalar önceden önlenecektir. Elektrik Tesisat Periyodik kontrollerin yaptırılmaması durumunda oluşabilecek her türlü elektrik kazaları, elektrik yangınları, üretimin durması, insan kaybı gibi birçok zarar verici etkinin önüne geçilir.

Yaşanabilecek elektrik kazaları işyerinde  geri dönüşü olmayan felaketlere maddi ve manevi kayıplara neden olabilir. Bu kazaların yangın, patlama gibi etkileri olabilir. Standartların gerektirdiği normlarda malzeme seçimi yapılmadan tesis ihtiyacına uygun olmayan ve ekonomik koşul değerlendirilerek  kullanılan  tesisat malzemeleri ile elektrik ve topraklama tesisatı  ve buna bağlı tüm elektrikli iş ekipmanlarının zarar görmesine sebep olur.  Elektrik tesisatının kontrolü bu gibi büyük maddi zararları en aza indirir veya ortadan kaldırır.

Elektrik tesisat bileşenlerinin ihtiyaca uygun seçimlerinin yapılmaması ve uygun olmaya teçhizat kullanımı, işyeri çalışmalarında  işveren ve iş güvenliğinden sorumlu risk değerlendirme ekibi ve iş güvenliği uzmanlarının farkına dahi varamayacağı birtakım problemler ve yükümlülükleri getirmektedir. Elektrik iç tesisat uygunluk kontrolleri ve elektrik Topraklama tesisatı kontrolleri, bu işletmenin iş gücü ve maddi kayıplarını engelleyerek saha sağlıklı büyümesine katkı sağlayacaktır.

İŞ EKİPMANLARI KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ

İlgili Yasal Mevzuat, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince; elektrik iç tesisatlarının her yıl yetkili kişilerce muayene edilmeli ve güvenle çalıştığını gösteren belge düzenlenerek kayıt altına alınmaldır.

Periyodik kontrollerin, İş Ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği uyulması gereken asgari şartları açıkça belirtmektedir. Bahsi geçen mevzuat gereği bu yönetmelik, kısaca iş ekipmanı olarak ifade edilen bir işin yapılması sırasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatın yine aynı yönetmelikte öngörülen belirli aralıklarda uygun yöntemlerle, yetkili kişilerce deney ve test faaliyetlerinin yapılmasını, sonuçlarını ise kayıt altında tutulmasını ifade eder.

Mevzuatın tamamını görmek için tıklayın

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜ NE SIKLIKLA YAPILIR? SÜRESİ VAR MIDIR?

Aktif olarak kullanılan elektrik tesisatının kullanım koşullarına bağlı olarak düzenli birtakım kontrollerinin yapılması gereklidir. İlgili mevzuat 6331 sayılı İş kanunu çerçevesinde aksi belirtilmediği sürece her yıl en az 1 defa olmak koşulu ile yapılması zorunludur.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜNÜ KİMLER YAPAR?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerleri periyodik kontrolleri yapmaya yetkilidir.

Bunun için Türkak Akreditasyonu bulunan kuruluşlar standartlar dâhilinde kontroller yapmaktadırlar. Bu kontroller sırasında varsa uygunsuzluklar belirlenerek eksiklerin en hızlı şekilde tamamlanması, mal ve can güvenliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Elektrik iç tesisatı kontrolü yapıldıktan sonra, eksiklerin giderilmesine takiben tekrardan Periyodik kontrol yapan firmalar ek kontrol yaparak tüm ekipmanı yeniden gözden geçirir.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Elektrik pano periyodik kontrolü  için  Kontrol yapılan elektrik panosunun koruma sınıfı bulunduğu ortam koşullarına  uygun olduğu tespit edilir.

Elektrik pano periyodik kontrolü  gözle muayene edilerek Kontrol yapılan elektrik panosunun etrafında  sıhhi tesisat, doğalgaz tesisatı  yanıcı/parlayıcı madde, su birikintisi vb. elektriksel açıdan tehlike yaratabilecek etkiler bulunmadığını Prosafety Periyodik Kontrolünü yapar.

Elektrik panolarında Kontrol yapılan elektrik panosu sahada  mobil olarak kullanıldığından zemine ya da duvara montajının yapılması gerekli olmayıp Kontrol yapılan elektrik panosuna ve çalışma alanına personelin erişimi engellenip engellenmediği kontrol edilir.

Elektrik panosuna erişim ve çalışma alanı açısından Kontrol yapılan elektrik panosunun önünde bir kişinin güvenli şekilde çalışmasına  yetecek alan bulunması gerektiğinden  Elektrik panosunun önünde yeterli çalışma alanının uygunluk kontrol elektrik pano periyodik kontrolü konularını kapsar.

Kontrol yapılan elektrik panosunun üzerinde bulunan elektriksel tehlike uyarı işarelerinin kontrolü   Sağlık ve Güvenlik İşaretleri Yönetmeliği’nde belirtilen  temel nitelikleri sağlayan, elektriksel tehlikeye neden olabilecek veya zarar verecek  durum hakkında  uyarıda bulunan  işaretler PROSAFETY tarafından periyodik kontrolü yapılır.

ELEKTRİK İÇ TESİSAT PERİYODİK KONTROLÜNÜ YAPTIRMAMANIN CEZASI NEDİR?

6331 Sayılı İSG Kanunu’nun 10. Maddesinin 4. Fırkası’na göre;

“Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmama”nın 2020 yılı para cezaları, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Buna göre, Elektrik iç tesisatlarının periyodik kontrollerini yaptırmamanın cezası;

10’dan Az Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
4.395 TL
5.274 TL

10-49 Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
5.274 TL
7.032 TL

50+ Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
5.274 TL
7.032 TL
10.548 TL

PROSAFETY, İSGÜM YETKİ BELGELİ VE TÜRKAK ONAYLI PERİYODİK KONTROL FİRMASIDIR.

TEKLİF TALEP FORMU

Bir kaç saat içerisinde tekliniz hazır.

BİZE ULAŞIN

Aşağıdaki bilgilerle bize kolayca ulaşabilirsiniz.

0212 211 09 10

Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok, No:10, AA/206, Esenler / İstanbul