ELEKTRİK PANOSU PERİYODİK KONTROLÜ

Elektrik Panosu periyodik kontrolü, içerisinde bulunan  ana iletkenlerin akım taşıma kapasiteleri ve bu kablolar  üzerinde bulunan sigortaların anma akım değerleri, 16.06.2004 tarih ve 25494  sayılı Resmi Gazete’de  yayınlanarak yürürlüğe giren Elektrik İç Tesisleri Yönetmeliği  Madde-57 Çizelge-9 (Yalıtılmış bakır iletkenlerin 250 C’ye  kadar olan  ortam sıcaklıklarında sürekli olarak taşıyabilecekleri yük akımları) ‘a  ve Çizelge 13 (Yalıtılmış iletkenlerin anma kesitlerine göre aşırı akım koruma aygıtlarının seçilmesi)’e  göre PROSAFETY  Periyodik kontrol yapar.

Elektrik Pano periyodik kontrolü  Koruma iletkeninin kesiti,  21.08.2001 Tarih  ve 24500 sayılı Resmi Gazete’de  yayınlanarak yürürlüğe giren  Elektrik Tesislerinde Topraklamalar  Yönetmeliği Çizelge-8’e göre  Prosafety periyodik muayenesini yapmaktadır.

Elektrik Pano periyodik kontrolü  pano içerisinde yer alan artık koruma anahtarının (kaçak akım rölesi) tüm son tüketici hatlarını kapsayacak şekilde kullanılıp çalışır durumda olup olmadığı kaçak akım rölesi testi yapılarak  Prosafety tarafından periyodik kontrolü yapılır.

İŞ EKİPMANLARI KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ

İlgili Yasal Mevzuat, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince; elektrik panosu her yıl yetkili kişilerce muayene edilmeli ve güvenle çalıştığını gösteren belge düzenlenerek kayıt altına alınmaldır.

Periyodik kontrollerin, İş Ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği uyulması gereken asgari şartları açıkça belirtmektedir. Bahsi geçen mevzuat gereği bu yönetmelik, kısaca iş ekipmanı olarak ifade edilen bir işin yapılması sırasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatın yine aynı yönetmelikte öngörülen belirli aralıklarda uygun yöntemlerle, yetkili kişilerce deney ve test faaliyetlerinin yapılmasını, sonuçlarını ise kayıt altında tutulmasını ifade eder.

Mevzuatın tamamını görmek için tıklayın

ELEKTRİK PANOSU PERİYODİK KONTROLÜ NE SIKLIKLA YAPILIR? SÜRESİ VAR MIDIR?

Aktif olarak kullanılan elektrik panosunun kullanım koşullarına bağlı olarak düzenli birtakım kontrollerinin yapılması gereklidir. İlgili mevzuat 6331 sayılı İş kanunu çerçevesinde aksi belirtilmediği sürece her yıl en az 1 defa olmak koşulu ile yapılması zorunludur.

ELEKTRİK PANOSU PERİYODİK KONTROLÜNÜ KİMLER YAPAR?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerleri periyodik kontrolleri yapmaya yetkilidir.

Bunun için Türkak Akreditasyonu bulunan kuruluşlar standartlar dâhilinde kontroller yapmaktadırlar. Bu kontroller sırasında varsa uygunsuzluklar belirlenerek eksiklerin en hızlı şekilde tamamlanması, mal ve can güvenliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Elektrik pano, kontrolü yapıldıktan sonra, eksiklerin giderilmesine takiben tekrardan Periyodik kontrol yapan firmalar ek kontrol yaparak tüm ekipmanı yeniden gözden geçirir.

ELEKTRİK PANOSU PERİYODİK KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Elektrik panosu önlerinde bulunması gereken alçak gerilim izolasyon halısı Kontrol yapılan elektrik panosunun önünde ve etrafında çalışma yapılan alanlarda el ile ulaşma mesafesi boyunca 1000 V  delinme  gerilimine kadar  yalıtım sağlayan CE ya da TSE belgeli zemin kaplamasının olup olmadığına ayrıca bakılır.

Elektrik panosu periyodik kontrolünde Kontrol yapılan elektrik panosunun içinde gerilim altında bulunan bölümlere doğrudan dokunmaya karşı koruma  düzenlerinin çalışması PROSAFETY tarafından periyodik kontrolü yapılarak test edilir. Elektrik pano periyodik  kontrolü  dolaylı dokunmaya karşı koruma sağlayacak ve  besleme hattını kesecek, 30 mili amper  fark akımı değerine sahip artık akım koruma cihazı ( kaçak akım rölesi) kullanılması gerekli  periyodik kontrol ve periyodik muayene işlemleri yapılarak raporlandırılır.

Kaçak akım koruma cihaz bağlantıları PROSAFETY tarafından periyodik kontrolü yapılarak elektrik panosunda artık akım koruma cihazlarının kaçak akım rölesi bağlantıları kontrol edilir.  Kaçak akım rölesi cihazının devre dışı veya pasif durumda olup olmadığı kontrol edilir.  Kullanılan artık akım cihazı uygun şekilde bağlanması ve devreye alınması önerilir.

ELEKTRİK PANOSU PERİYODİK KONTROLÜNÜ YAPTIRMAMANIN CEZASI NEDİR?

6331 Sayılı İSG Kanunu’nun 10. Maddesinin 4. Fırkası’na göre;

“Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmama”nın 2020 yılı para cezaları, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Buna göre, Elektrik panosu periyodik kontrollerini yaptırmamanın cezası;

10’dan Az Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
4.395 TL
5.274 TL

10-49 Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
5.274 TL
7.032 TL

50+ Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
5.274 TL
7.032 TL
10.548 TL

PROSAFETY, İSGÜM YETKİ BELGELİ VE TÜRKAK ONAYLI PERİYODİK KONTROL FİRMASIDIR.

TEKLİF TALEP FORMU

Bir kaç saat içerisinde tekliniz hazır.

BİZE ULAŞIN

Aşağıdaki bilgilerle bize kolayca ulaşabilirsiniz.

0212 211 09 10

Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok, No:10, AA/206, Esenler / İstanbul