VİNÇ PERİYODİK KONTROLÜ

Gezer Köprülü, Portal, Monoray Vinç ve üzerinde bağlı olduğu ekipmanların İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği ve ilgili standartlar kapsamında muayene hizmetlerini kapsar.

Çeşitli tipte Vinçler farklı tasarım ve modellerle birçok işyerinde kullanılır. 50 kg luk ağırlıklar için de, 100 tonluk ağırlıkları kaldırmak veya başka yere taşımak suretiyle kullanılırlar. Vinçlerin sağlıklı ve güvenli olarak çalışmasını taşıyıcı destekler, vinç konstrüksiyonu, tambur, halat, kanca, elektrik ekipmanları, kumandalar, hareket sınırlayıcılar, uyarı ve sinyaller gibi bir çok parçanın güvenliğine bağlıdır. Uygun suz kullanıldığında aşındığında, deformasyon gibi durumlarda sonuçları can ve mal kaybı gibi  kazalara sebebiyet verebilir. Sıkça görüyoruz ve duyuyoruz ki sıklıkla devrilen, halatı kopan, freni boşalan vinçlerle ilgili hasarlı kaza ile karşı karşıya gelmekteyiz.

Vinç üreticisinin talimatlarının yanında vinç kullanım şartları ve sıklığı göz önünde tutularak işyerinde gerçekleştirilen risk değerlendirmesine istinaden bazı ekipmanların daha sık periyotlarla kontrol edilmesi gerektiği gerekli olabildiğini de hatırlatalım.

İŞ EKİPMANLARI KULLANIMINDA SAĞLIK VE GÜVENLİK ŞARTLARI YÖNETMELİĞİ

İlgili Yasal Mevzuat, 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na bağlı olarak çıkartılan, 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık Ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereğince; vinçlerin her yıl yetkili kişilerce muayene edilmeli ve güvenle çalıştığını gösteren belge düzenlenerek kayıt altına alınmaldır.

Periyodik kontrollerin, İş Ekipmanlarının kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği uyulması gereken asgari şartları açıkça belirtmektedir. Bahsi geçen mevzuat gereği bu yönetmelik, kısaca iş ekipmanı olarak ifade edilen bir işin yapılması sırasında kullanılan herhangi bir makine, alet, tesis ve tesisatın yine aynı yönetmelikte öngörülen belirli aralıklarda uygun yöntemlerle, yetkili kişilerce deney ve test faaliyetlerinin yapılmasını, sonuçlarını ise kayıt altında tutulmasını ifade eder.

Mevzuatın tamamını görmek için tıklayın

VİNÇ PERİYODİK KONTROLÜ NE SIKLIKLA YAPILIR? SÜRESİ VAR MIDIR?

Aktif olarak kullanılan Vinç aracının, kullanım koşullarına bağlı olarak düzenli birtakım kontrollerinin yapılması gereklidir. İlgili mevzuat 6331 sayılı İş kanunu çerçevesinde aksi belirtilmediği sürece her yıl en az 1 defa olmak koşulu ile yapılması zorunludur.

VİNÇ PERİYODİK KONTROLÜNÜ KİMLER YAPAR?

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği’nde belirtilen iş ekipmanlarının teknik özelliklerinin gerektirdiği ilgili branşlardan mühendis, tekniker ve yüksek teknikerleri periyodik kontrolleri yapmaya yetkilidir.

Bunun için Türkak Akreditasyonu bulunan kuruluşlar standartlar dâhilinde kontroller yapmaktadırlar. Bu kontroller sırasında varsa uygunsuzluklar belirlenerek eksiklerin en hızlı şekilde tamamlanması, mal ve can güvenliği bakımından büyük önem taşımaktadır. Vinç aracının kontrolü yapıldıktan sonra, eksiklerin giderilmesine takiben tekrardan Periyodik kontrol yapan firmalar ek kontrol yaparak tüm ekipmanı yeniden gözden geçirir.

VİNÇ PERİYODİK KONTROLÜ NASIL YAPILIR?

Vincin uyarı ikaz işaret ve levhaları, sesli ve görsel uyarı sistemleri görsel ve işlevsel olarak kontrol edilir. Kullanma talimatı kontrol edilir. Yük kaldırma ve hareket esnasında sesli-ışıklı ikaz sireni çalışmasının kontrolü yapılır.

  • Ray Kontrolü
  • Genel Metal Yapı Kontrolü
  • Havai Hat Arabası (Kedi):
  • Kabin Kontrolü
  • Kabin Kontrolü
  • Elektrik Ekipmanları ve Sınır Kesiciler Kontrolü
  • Halat ve Halat Tamburu Kontrolü
  • Kanca Kontrolü
  • Fonksiyon Testi ve Statik Testi ve Dinamik Testi

VİNÇ PERİYODİK KONTROLÜNÜ YAPTIRMAMANIN CEZASI NEDİR?

6331 Sayılı İSG Kanunu’nun 10. Maddesinin 4. Fırkası’na göre;

“Risklerin belirlenmesine yönelik gerekli kontrol, ölçüm, inceleme ve araştırmaları yapmama”nın 2020 yılı para cezaları, işyerinin tehlike sınıfı ve çalışan sayısına göre değişmektedir.

Buna göre, Vinç periyodik kontrollerini yaptırmamanın cezası;

10’dan Az Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
4.395 TL
5.274 TL

10-49 Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
3.516 TL
5.274 TL
7.032 TL

50+ Çalışanı Olan İş Yerleri İçin:

AZ TEHLİKELİ
TEHLİKELİ
ÇOK TEHLİKELİ
5.274 TL
7.032 TL
10.548 TL

PROSAFETY, İSGÜM YETKİ BELGELİ VE TÜRKAK ONAYLI PERİYODİK KONTROL FİRMASIDIR.

TEKLİF TALEP FORMU

Bir kaç saat içerisinde tekliniz hazır.

BİZE ULAŞIN

Aşağıdaki bilgilerle bize kolayca ulaşabilirsiniz.

0212 211 09 10

Oruçreis Mah. Tekstilkent Sit. B-9 Blok, No:10, AA/206, Esenler / İstanbul